Pikavippi lakimuutoksen jälkeen

Edukunta on ajamassa pikavippikieltoa tai ainakin pikavippien rajoittamista nopeaa tahtia Sampsa Katajan, Kokoomuksen ja Oikeusministeriön työryhmän vauhdittamina. Vasta viime talvena Kataja sai kerättyä yli 150 nimeä lakialoitteeseen, joka rajoittaisi pikavippejä tai kieltäisi ne kokonaan. Talven jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon asian tiimoilta.

Maaliskuussa eduskunta pui kyselytunnilla pikavippikieltoa voimakkain sanankääntein ja vain harva sanoi kieltävää mielipidettä pikavippikieltoa vastaan. Perussuomalaisten Olli Immonen oli kansanedustajista ainoa, joka piti pitkän puheenvuoron pikavippien puolesta. Immonen painotti, että ongelmassa ei pitäisi pohtia kieltoja vaan ennemmin yrittää selvittää asioita, jotka johtavat ongelmiin ja pikavippikierteisiin.

Huhtikuussa oikeusministeriö julkaisi lakiehdotelman, jossa pikavippien todellinen vuosikorko rajoitettaisiin 36-50 prosenttii. Tarkka summa jätettiin päättämättä enne tarkempia tutkimuksia. Samalla oikeustoimien kuluja pyrittäisiin rajoittamaan ja pitämään kulut oiekassa mittakaavassa suhteessa velkojalle aiheutuviin kustannuksiin.

Suomen pienlainayhdistys ei tästä ehdotuksesta pitänyt, sillä todellinen vuosikorko on huono mittari niin lyhyille lainoille kuin pikavipit. Vuosikorko kun nousee muutamankin euron kuluilla taivaisiin, kun laina-aika on vain viikkoja. Pienlainayhdistys ehdottikin muuttamaan rajan kulukatoksi korkokaton sijaan. Ehdotuksena oli 30% kulukatto lainapääomaan mitattuna. Alustavien tietojen mukaan oikeusministeriön työryhmä ei innostunut ehdotuksesta, mutta mitään virallista ei kuitenkaan ole vielä julkaistu.

Oikeusministeriön työryhmä esittää lopullisen lakiesityksensä hallitukselle eduskunnan kesäloman jälkeen syksyllä. Tämän jälkeen pikavippien saaminen voi vaikeutua huomattavasti.

Lakimuutoksen jälkeen

Lakimuutoksen jälkeen pikavippiyritysten lukumäärä pienenee huomattavasti. Samalla pikavippien saatavuus heikkenee ja voi olla että alle 1000 euron vippejä ei saa enää, ainakaa 18-vuotias. Ala ei kuitenkaan missään tapauksessa kuole pikavippien osalta lakimuutoksen jälkeen, mutta todennäköisesti ala hakee muotoaan jonkun aikaa. Pikavippi lakimuutoksen jälkeen voi olla jopa kaikkein halvin, kun alla olevat yritykset kokeilevat onneaan pienempien katteiden kanssa.

Kirvestä ei ole siis missään tapauksessa syytä heittää kaivoon, pikavippejä tulee saamaan myös lakimuutoksen jälkeen.